SAMHÄLLETS STYVBARN – samtal med Morgan, Susanne, Tina och Kjelle
För några år sedan inledde jag intervjuer med människor som är verksamma inom riksföreningen Samhällets styvbarn. Deras gemensamma nämnare är att de som barn levt kortare eller längre perioder på barnhem eller fosterhem. Många med den erfarenheten har farit illa och flera bär med sig tunga minnen av övergrepp och utsatthet.
Frågan om hur samhällets ansvariga har agerat – och agerar idag – är påtagligt aktuell med tanke på den mängd ensamkommande flyktingbarn som Sverige numera tar emot. Är den mörka historien med utsatta barn på väg att upprepas? Vad kan vi lära av tidigare erfarenheter?
De som jag samtalat med är Morgan, Susanne, Tina och Kjelle.
Alla fyra lever med tunga barndomsupplevelser, men har trots de dåliga oddsen lyckats forma stabila vuxenkarriärer.
Morgan är väletablerad och folkkär skådespelare, Susanne är framgångsrik som egen företagare och Tina har ett avancerat arbete som tekniker inom industrin.
Kjelle började tidigt en bana som tungt kriminell, men lyckades sadla om. Idag kan han som pensionär blicka tillbaka på en lång yrkeskarriär som engagerad socialarbetare.
Här berättar Morgan, Susanne och Tina om sina upplevelser i barndomen – och hur de påverkat deras liv som vuxna:
Vid mötet med Kjelle gick han grundligt igenom hela sitt liv – från de första barnaåren fram till livet som pensionär i Göteborg.
Berättelsen är nerklippt till ca två timmar och tjugo minuter och är av tekniska skäl uppdelad i två delar.
Inledningsvis följer bland annat hans liv som bångstyrigt barnhemsbarn, sjöman, kassaskåpssprängare och frekvent fängelsekund.
Sedan berättar Kjelle om hur han lyckades lämna det kriminella livet bakom sig och inleda en helt ny livsfas som socialarbetare.
Kjelles berättelse – del 1:
Kjelles berättelse – del 2:
Kjelles berättelse finns även på Soundcloud.
Alla fyras berättelser finns även i sin helhet på YouTube.
KVINNORNA I MAMAS RETRO
Hösten 2014 inledde jag också en skildring av ett antal invandrarkvinnors väg mot arbete efter långa perioder av arbetslöshet och socialt utanförskap.
Berättelsen om kvinnorna i Mamas Retro finns på Soundcloud.
Historien: En grupp kvinnor i Gårdsten i norra Göteborg – alla från olika kulturer – är i färd med att utveckla Mamas Retro, en second hand-butik. Jag har följt kvinnorna från det trevande planeringsstadiet till att Mamas Retros butik i Gårdsten öppnades för allmänheten under januari månad 2015 och fram tills februari 2016.
I juni 2015 var medarbetare från Mamas Retro i Bryssel för att ta emot ett pris – Reves excellence Award 2015 – som Europas bästa sociala företag, i konkurrens med 32 andra sociala företag i Europa.
Mitt material om kvinnorna i Mamas Retro beskriver hur kvinnorna efter hand går utanför sina tidigare snäva ramar. Förutom att de arbetar hårt med sin butik så börjar de också göra turer in till centrala Göteborg för att besöka kulturaktiviteter och utbildningscentra som de tidigare inte visste existerade.