Teckningar av Rubens

Flamländske målaren, tecknaren och grafikern Pieter Paul Rubens (1577-1640)  anses vara den främste nordeuropeiske barockmålaren. Han var huvudsakligen verksam i Antwerpen. Rubens inflytande över flamländskt, franskt och engelskt måleri har varit betydande. Efterföljande målare som Watteau och Delacroix har lärt mycket av Rubens känsliga behandling av färgen. Andra som påverkats påtagligt av Rubens är engelsmännen Gainsborough  och Constable.

Här är några teckningar av Rubens som jag är förtjust i. När vi testar rödkrita i mina teckningskurser på ABF, brukar jag visa dessa arbeten som fina exempel på hur man på ett raffinerat sätt kan blanda rödkrita och kol, något som Rubens var bra på. Teckningarna visar också hur Rubens går in med ytterst sparsamt vitt på väl valda ställen för att stegra känslan av djup och volym.

Rubens son Nicolas.
Rubens son Nicolas.

Isabella Brant, Rubens första hustru. Avled 1626 av pesten som härjade vid denna tid i Europa.
Helena Fourment, Rubens andra hustru, dotter till Rubens första frus syster.
Rubens dotter Clara Serena, strax innan hon tragiskt gick bort 1623, endast 12 år gammal.

Självporträtt av Rubens.

Om Rubens (Historiesajten)

Fem saker du kanske inte visste om Rubens (Barnabys)

Peter Paul Rubens: A collection of 91 sketches  (YouTube)

Peter Paul Rubens : A collection of 51 Drawings (YouTube)

Power and Grace: Drawings by Rubens, Van Dyck, and Jordaens (YouTube)

Peter Paul Rubens: A collection of 60 etchings (YouTube)

Peter Paul Rubens: A collection of 832 paintings (YouTube)

Rubens på Göteborgs Konstmuseum