Amaya Gurpide – poetisk realism

 Jag är förtjust i tre teckningar av den spanska konstnären Amaya Gurpide.

Amaya Gurpide, The Last Strands of Winter, 2018
Amaya Gurpide, The Last Strands of Winter, 2018
Amaya Gurpide, The Black Sea, 2018
Amaya Gurpide, The Black Sea, 2018
Amaya Gurpide, Maryum, 2015
Amaya Gurpide, Maryum, 2015

Amaya Gurpide (född 1974) ägnar sig åt både måleri och teckning – genomgående i en strikt naturalistisk anda. För min personliga del tycker jag att speciellt några av hennes teckningar är väldigt fina.

Efter inledande konststudier i Spanien flyttade Gurpide 1999 till New York för fortsatta studier. Genom åren har hon själv undervisat på ett flertal konstskolor, både i Spanien och USA. 2016 var hon till exempel lärare på New York Academy of Art. Idag är Amaya Gurpide instruktör på den amerikanska enheten av Florence Academy of Art – en konstskola med tungt traditionellt upplägg, stationerad i Florens, New Jersey och Göteborg.

Amaya Gurpide
Amaya Gurpide

”Realism är ett språk som tillåter mig att gå längre än en rent visuell bild och utforska mer subtila begrepp relaterade till den psykologiska och intima karaktären hos motivet eller mig själv.”
Amaya Gurpide

Amaya Gurpides hemsida