Zorn som fotograf

Anders Zorn var under sin levnad världskänd som målare och grafiker. Det är inte lika bekant att han även var en passionerad fotograf.
Zorns fotografier finns bevarade på Zornmuseet i Mora. Det är tusentalet bilder som han tog från början av 1890-talet fram till sin död 1920. I samlingen finns även flera tusen negativ.

Anders_Zorn_-_Fotografiska_2

Under sina många resor tog Zorn åtskilliga bilder som skildrar folkliv och miljöer. Foto: Anders Zorn

Zorn-560-px
Zorn använde även sina fotografier som förlagor till sitt målande och tecknande. Det gällde kanske speciellt för hans många nakenstudier. Han brukade också fotografera de personer som han målade porträtt av. Här ses Zorn själv kika in i bildutsnittet vid fotografering av en av sina modeller. Foto: Anders Zorn

ZFO-5585
Foto: Anders Zorn

zorn-foto
Foto: Anders Zorn

ZFO-5583
Foto: Anders Zorn

zCMKF7bN5EvHPJqLF95JL9o10Bo

Foto: Anders Zorn

Foto av Anders Zorn b

Foto: Anders Zorn

Anders_Zorn_-_Vid_Siljan
Foto: Anders Zorn

Foto Anders Zorn 2b
Foto: Anders Zorn

När Anders Zorn använde fotografier mer som fri inspiration i sitt målande och tecknande är han enligt min mening intressantast. Men ibland kopierade han tyvärr sina foton rakt av vid tecknandet. Det ser man prov på speciellt i många av de senare grafiska arbetena. (Att motivet är spegenvänt i etsningen här nedan, beror på att motiven på koppargrafiska plåtar helt enkelt blir spegelvända när de förs över till papper.)

zorn photo 2
Foto: Anders Zorn

Anders_Zorn_Svanen
Etsning: Anders Zorn

Om Zorns måleri och grafik
Zorns palett