Kursjobb: kopiering av gamla mästare

 Att som bildkonstnär kopiera gamla mästare är ett utmärkt sätt att förkovra sig. Nästan alla av de historiska målare som vi beundrar idag har ägnat sig åt det. Van Gogs kopiering av Millets Såningsmannen är ett välkänt exempel. Och häromdagen såg jag kopior som Ernst Josephson gjort av Rembrandt. Listan kan göras hur lång som helst.
Man kan förhålla sig på olika sätt när man studerar de gamla mästarna. En variant är att försöka efterlikna så nära förlagan som möjligt. Ett annat förhållningssätt är att göra en personlig tolkning av det man utgår ifrån.

I måndagsgruppen på ABF i Göteborg körde vi den senare varianten, att inte fastna i ett exakt avbildande. Istället få utlopp för den personliga känslan inför motivet. Som exempel på fri tolkning av en annan konstnärs arbete visade jag en av Staffan Hallströms målningar efter Gustaf Cederströms Karl XII likfärd.

lejring 2020 b

gauguin laserutskrift

Två kursdeltagare valde vid det praktiska arbetet att utgå ifrån den här målningen av Paul Gauguin.

Så här spännande blev deras bilder!

målning abf goteborg 2

målning abf goteborg 2020 b