Gravskulpturer från Palmyra

Nu i november gjorde A och jag ännu en tur till Köpenhamn.
På Glyptoteket såg vi en utställning som skildrade livet i Palmyra, den forna staden mellan Medelhavet och floden Eufrat i den syriska öknen. Staden hade sin blomstringstid de första tre hundra åren e.Kr. Stora delar av den imponerande bebyggelsen har bevarats som en kulturskatt ända in i våra dagar. Men för några år sedan förstördes de bäst bevarade byggnadsverken av IS, samtidigt som man jämnade det unika lokala muséet med marken. Utställningen på Glyptoteket består främst av skulpterade gravporträtt på människor som en gång levde sina liv i Palmyra.

lars lejring 2

Skönheten från Palmyra är ett av Glyptotekets främsta gravporträtt.

lars lejring 1

lars lejring 3

De gravskulpturer från Palmyra som vi ser idag är alla vita. Men från början var de färglagda. Denna rekonstruktion av färgsättningen ger oss en bild av hur praktfullt målad Skönheten från Palmyra en gång var.

lars lejring 4
Yedibel, 170 – 190 e.Kr. Yedibel hade förmodligen kontakter inom den romerska kretsen i det kosmopolitiska Palmyra, hans skägg och kläder anspelar på det romerska modet.

stort mellanslag

lars lejring 5
Sarkofaghuvud av okänd präst, 190 – 220 e.Kr. Hatten karakteriserar denna man som präst.

stort mellanslag

lars lejring 6

Förutom noggrant genomarbetade skulpturer, har man i Palmyra även funnit närmast karikerade och skissartade snabbstudier.

stort mellanslag

lars lejring 7

Gravporträtt för Nurbel, Taimai Mattenais son, 150 – 170 e.Kr.

stort mellanslag

lars lejring 8

Gravporträtt för Bitti, ca 230 e.Kr.

Den mest mytomspunna ledargestalten för Palmyra är kejsarinnan Zenobia. När hon under 200-talet e.Kr. tog makten utmanade hon romarna och byggde ett eget imperium ute i öknen.
På kort tid erövrade Zenobias styrkor stora landområden. Men till slut besegrades hon och fördes till Rom som krigsfånge.

Det finns inga avbildningar från tiden då Zenobia levde, som kan berätta om hur hon egentligen såg ut. Men senare tiders konstnärer – till exempel Michelangelo – har fascinerats av hennes gestalt, och ”porträtterat” henne på olika sätt.
Så här skildrar engelske målaren Herbert Schmalz (1856-1935) Zenobia, när hon fängslad blickar ut en sista gång över Palmyra.

stort mellanslag

Herbert_G_Schmalz b

Mer om Glyptoteket