Kursjobb: Kroki

Detta med modell är något av ett specialintresse för mig. Tyckte det var extra givande när jag gick på Valand, och under en tioårsperiod höll jag i krokiteckningen för eleverna på HDK, då vi grundligt gick igenom anatomi för konstnärer.
Numera har jag på torsdagarna hållit i en krokikurs på ABF – Göteborg. Vi inleder med en komprimerad genomgång av anatomi och arbetar efter hand mer expressivt och fritt.
Även om det inte krävs några som helst förkunskaper för att delta, är en del kursdeltagare otroligt skickliga.
Här är några exempel på uttrycksfulla arbeten – först tre kolteckningar och en lavering med tusch och pensel.

kroki 1

kroki 2

kroki 3

kroki 4
perola 2
Olika typer av papper ger skiftande uttryck. Här har vi testat svagt gråtonat papper. Den här bilden är också ett exempel på hur vi jobbar med linjens karaktär för att beskriva hur ljuset faller; tunna, silvriga linjer på den delen av kroppen som är starkt belyst, och tunga mättade linjer i skuggpartierna.