Olle Skagerfors

Sitter och bläddrar i en bok med Olle Skagerfors (1920-1997) teckningar och målningar. Han har verkligen förmågan att förmedla själstillstånd på papper och duk! Man blir ju också rejält imponerad över flyhäntheten i de till synes enkelt nedkastade pennstrecken och penseldragen.
Jag hade honom som lärare under en kort period på Konsthögskolan Valand i Göteborg under senare hälften av 70-talet. När vi elever uttryckte vår beundran över det suveräna drivet i en speciell teckning, så gav han oss en aha-upplevelse med sin kommentar:
”Det ni ser är tjugonde försöket på samma motiv, den här vasen försökte jag hitta en rytm och en form för under en hel sommar. De andra teckningarna är bara skräp, rent urusla, så dom har jag rivit sönder och slängt. Det gäller att bita sig fast, inte ge sig när det inte funkar med en gång…och det gör det ju nästan aldrig.”

skagerteckning
skager torso

Boken jag kollar i gjordes i samband med att Olle Skagerfors hade en utställning på Göteborgs konstmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde 1999-2000.

skager ansikte

 

stort mellanslagYtterligare några teckningar och målningar av Olle Skagerfors:

Mona som persika, 1989
Mona som persika, 1989
Feffe, 1974
Feffe, 1974
Som naken, 1983
Som naken, 1983
Teckning
Teckning
Porträtt
Porträtt
Stilleben
Stilleben

foto skagerfors

Olle Skagerfors bilder på Google.