Brassaï – trettiotalets Paris

Brassaï

Ungersk-franske fotografen, konstnären och författaren Brassaï  (1899-1984) gjorde under trettiotalet en fantastisk fotografisk skildring av människor och miljöer i Paris. Hans bok Paris de nuit (1932) blev internationellt framgångsrik och ledde till utställningar på museer och gallerier. Boken var resultatet av nattliga vandringar genom Paris.
Brassaï, som hade en förmåga att tala med människor ur alla samhällsklasser och vinna deras förtroende, fotograferade människor från alla samhällsskikt – artister och gäster på enkla nöjesställen,  prostituerade och deras kunder, gangsters, tiggare och välsituerade.
Brassaï flyttade till Paris 1929, efter att ha studerat måleri vid konstakademierna i Budapest och Berlin. I den nya staden försörjde han sig som frilansjournalist, konstnär och nyhetstecknare. Han rörde sig ofta i konstnärskretsar och porträtterade flera av tidens författare, konstnärer och intellektuella. Även om hans främsta intresse var människor var han också fascinerad av stadens arkitektur, husens fasader och väggarnas struktur. Efter andra väldskriget  fortsatte Brassaï som fotograf men ägnade sig också åt annan konstnärlig verksamhet. Han blev fransk medborgare 1948 efter många år som statslös.


Pablo Picasso
Pablo Picasso
Författaren Jean Genet
Henri Matisse med sin modell i ateljén.
Henri Matisse med sin modell i ateljén.
Salvador Dali
Jean-Paul Sartre
Simone de Beauvoir
Poeten Jacques Prévert

Om Brassaï (Widewalls)

Brassaï – International photography, hall of fame