Mark Tennant – fina modellteckningar

Mark Tennant är en amerikansk konstnär som är intressant som tecknare. Han gör påtagligt fina ljusbeskrivande modellteckningar i kol. Hans studiebakgrund är Maryland Institute College of Art i Baltimore och New York Academy of Art i New York City. Han har själv undervisat vid Academy of Art University i San Francisco sedan 1998. 

Arbetsprocess vid kolteckning
Jag har inga konkreta uppgifter om Tennants arbetsprocess, men utifrån vad jag kan se, så tycks  han inledningsvis teckna upp modellen med tunna linjer, kanske med blyerts.  När han är nöjd med riktningar och proportioner går han vidare med mjukt kol (vine charcoal). Nu handlar det om att jobba med ytor. Har man för långa stickor behöver de brytas av, så att de blir mindre. Man greppar inte kolet som en penna, utan med yttersta delen av tumme och pekfinger. Kolet läggs med sin bredsida mot papperet.
Den skrovliga ytan, som vi ser prov på i Tennants teckningar,  uppnås naturligt med ett svep på ett papper med hyfsad gräng. Mjukare partier uppnås genom lätt bearbetning av stomp, en bit hushållspapper eller fingertoppar. Ljusa partier tas fram med ett knådsuddgummi.
Kolet är oerhört löst vidhäftat vid papperet, så man får verkligen se upp så att man inte av misstag lägger handflatan över tecknade partier.
Riktigt distinkt svärta är svårt att uppnå med mjukt kol, så eventuellt har Tennant gått in i vissa partier med ”compressed charcoal”, som ger en betydligt tyngre svärta.  När arbetet är avslutat behöver teckningen fixeras.

Beskrivande process (YouTube)

Mark Tennants hemsida