Kursjobb: Uppstart för kurserna efter corona-uppehållet

Oj, nästan lite omtumlande!!

Den här veckan har jag dragit igång alla mina kurser i måleri, teckning och kroki på ABF vid Järntorget i Göteborg.
Någon kurs varje dag måndag till fredag – en heldag och några eftermiddagar eller kvällar.
Vilken kontrast till den tämligen isolerade tillvaro jag levt i sedan mitten av mars, då vi la ner hela verksamheten när coronan drog in över Sverige.
Dessutom kör jag nu också två distanskurser över nätet för de deltagare som tvekar att gå en ”vanlig” kurs, men som ändå vill ingå i en grupp. Och det har funkat över förväntan. Vi ses öga mot öga via hangouts.  Jag har också byggt en sajt, där vi kan se varandras bilder step by step, när jag lägger upp dom på nätet under arbetets gång.

De här första dagarna har jag haft landskap som genomgående tema i alla grupper. Jag har bland annat pratat om fördelarna med att göra en undermålning i komplementfärger. En himmel som ska bli blå i slutgiltigt skick kan fås att skimra på ett helt annat sätt om man jobbar på en bottenton av gulockra, som får sticka fram på vissa ställen i det blå. Allt enligt regeln att en komplementfärg väcker sin motpart till liv, så att säga.

Jag har också pratat om hur man med hjälp av färgen kan få till ett djup i bilden.

Här är för övrigt några fina deltagarbilder, som blev till strax före mars, då vi gick i corona-ide.

Vid ett tillfälle under krokin arbetade deltagarna med snabbskisser i akvarell. Visst blev den här studien ovanligt läcker!
Vad sägs om den här vilda modellskissen? Får i alla fall mig att tänka på Oskar Kokoschka.
Här lät jag deltagarna pröva att teckna modellen utan att lyfta pennan från papperet. Hela figuren ska fångas upp i en enda lång linje. Vilken träffsäker känsla för det väsentliga! Ibland blir jag som handledare verkligen imponerad.

Några av de första bilderna från vår höststart i tisdagsgruppen på ABF:

Skiss efter Käthe Kollwitz självporträtt.
Rörelsestudie
Kvinnogestalt i rum.

Jag är även igång med krokin på torsdagskvällarna.

Krokistudie i kol.
När modellen inte är på plats så får handledaren hoppa in istället. Visst känner jag igen mig själv. Och är det inte en suverän teckning, med extra fokus bara på huvud, hand och sko?
Deltagare i sena tisdagsgruppen.
Akvarellstudie, fredagsgryppen.
Akvarellstudie, fredagsgruppen.