Turners skimrande akvareller

Joseph M. W. Turner, självporträtt

För engelske målaren Joseph M. W. Turner (1775-1851) är ljuset centralt. Inte minst i de senare verken utlämnade han detaljer till förmån för ljusreflektioner i vatten och himmel. Redan när han var 14 år bestämde han sig för att bli konstnär och han antogs vid Royal Academy of Art som femtonåring. Han reste mycket i Europa, bland annat till Venedig vid ett flertal tillfällen.

Den här oljemålningen av Turner – Regn, ånga och hastighet från 1844 – är en av hans mest kända. Turner skildrar hur ett lokomotiv med vagnar rusar med skrämmande hastighet över Maidenhead Railway Bridge som korsar Themsen – tågen vid denna tid hade kapacitet att vräka fram i hela 30 km/tim. Målningen ses som en föregångare till impressionismen.

Turners oljemåleri i all ära. Men personligen är jag mest förtjust i hans delikata akvareller.

Om Turner (Moderna Museet, Stockholm)

JMW Turner: An Unlikely Master (YouTube)

William Turner: A collection of 1530 paintings (YouTube)