Skip to content

Monthly Archives: October 2019

Glyptoteket – Köpenhamn

Vår son bor numera i Köpenhamn, så A och jag är där då och då på besök.
Ett givet besöksmål är Glyptoteket, ett museum av världsklass som innehåller både antik och modern skulptur. Dessutom finns det en hel del måleri att beskåda.

glyptoteket gardenÖÖÖ mellanslag bild

mellanslag bild
gravurna i alabaster ca 500-30 f.kr
Gravurna i alabaster. Ca 500 – 30 f. Kr.

mellanslag bild

stor 4
Mumie. Ca 50 e. Kr. Det förekom att man målade porträtt av den döde.
Bilden monterades i huvudänden.

mellanslag bild

mumiebild stor

Porträtt av avliden kvinna (för montering på mumie).

mellanslag bild

lejongudinna

Lejongudinnan Mehit. 300-talet f. Kr.

mellanslag bild

hustru stor

Hustrun till en ämbetsman.
1000-talet f. Kr.

mellanslag bild

DSC_1383
Huvud. 500 – 200 f. Kr.

mellanslag bild

DSC_1597
Kejsarinnan Sabina. 100-talet e. Kr.

mellanslag bild

DSC_1591
Gravrelief för Claudia Pieris från Rom. 100-talet e. Kr.

mellanslag bild

DSC_1568
Romersk kvinna. 200-talet e. Kr.

mellanslag bild

DSC_0495
Jean-Baptiste Carpeaux (1827-1875). Porträtt av dansösen Eugenie Fiorce.

mellanslag bild

DSC_0391
Dansös av Edgar Degas. Det finns faktiskt en hel avdelning med bronsskulpturer av Degas på Glyptoteket.
mellanslag bildDSC_1436
I trapporna upp till Glyptotekets moderna tillbyggnad står denna skulptur av Christian Lemmerz, född 1959. Den har titeln “Dödsfigur”.

Porträtt på barn

Att teckna barn är knepigt ibland. Minsta lilla felbedömning i proportionerna kan alltför lätt få de små modellerna att likna gamla gubbar och gummor. Det är i alla fall min erfarenhet. Eller så blir det för sött. Men ibland tycker jag att jag lyckas fånga såväl ålder som karaktär.
Här är några porträtt på mina barn och barnbarn som jag är hyfsat nöjd med. (7 oktober 2019)

foto av foto vindar e jpg-01-01

ÖÖÖ mellanslag bild

eMuseumPlus

ÖÖÖ mellanslag bild

carla 4

ÖÖÖ mellanslag bild

larslejring

ÖÖÖ mellanslag bild

franz 2

ÖÖÖ mellanslag bild

lars-lejring-portrait lukas

ÖÖÖ mellanslag bild

lucie 2

ÖÖÖ mellanslag bild

carla standing

ÖÖÖ mellanslag bild

miran

ÖÖÖ mellanslag bild

DSC_0832-01

Berndt Wennström på galleri Uddenberg

Idag såg A och jag fina målningar av Berndt Wennström på galleri Uddenberg. Vid närmare granskning ser jag nu att den första målningen har ett par raffinerat applicerade collageelement. Denna målning är för övrigt mycket liten till formatet, knappt större än ett a4-ark, om jag minns rätt. Detsamma gäller de två följande. Den sista i ledet är en relativt stor oljemålning.
Om Berndt Wennström vet jag inte mer än att han är född 1945 och bor i Stockholm. Men visst är det spännande målningar! (6 oktober 2019)
ÖÖÖ mellanslag bild

DSC_2847-01
ÖÖÖ mellanslag bild
xxx
ÖÖÖ mellanslag bildwennstrom 2
ÖÖÖ mellanslag bild
wennstrom

Kursjobb: Fria akvareller

I fredagsgruppen “Landskapsmåleri” på ABF – Göteborg arbetar flera deltagare på ett befriande fritt sätt med akvarellmåleri. Det här är bara ett litet axplock ur skörden av fina arbeten.
sören
sören 2
jerker 2

Wincent Peters

För en tid sedan såg jag en stämningsmättad utställning på Fotografiska i Stockholm med porträtt av fotografen Wincent Peters, född 1969 i Tyskland. Här är det Emma Watson som fått sitta modell. (6 november 2019)

wincent peters b

Kursjobb: Om att skapa djup

I målerigrupperna på ABF – Göteborg brukar jag prata om hur man med färgens hjälp får djup i en bild – en färg som appliceras längst fram får även återkomma längst in i bildrummet. Tacksamma exempel för att tydliggöra vad jag menar är till exempel dessa två målningar av Gauguin. (4 oktober 2019)

003.1888
De ljusa molnen längst in i bildrummet får här sin motsvarighet i formerna längst ner och i mitten av bilden. Jag blir inte klok på vad de ska föreställa…stenar, eller? Hursomhelst hjälper de till att ge bilden ett djup. Bildbetraktarens blick vandrar, medvetet eller omedvetet, mellan “stenarna” och molnen, och på köpet får vi en upplevelse av djup.
Vi brukar testa med att hålla för “stenarna” nertill i bilden, och ser då tydligt att djupet går förlorat.
Vi noterar också att färgen hos grisarna till höger i bilden har sin exakta motsvarighet i ett färgelement snett upp till vänster om kyrktornet. Vår blick pendlar mellan dessa två punkter och får oss att uppleva ett djup.

gauguin 2

Samma resonemang för vi om den här målningen, där det ju är den gröna färgen som leder vår blick och får oss att förnimma ett djup.

Textila arbeten av Barbara och Lizz

För ett tag sedan for A och jag till Nääs slott i Floda utanför Göteborg. Landskapet kring slottet är mycket vackert och jag fastnade bland annat för den här blomman. (4 oktober 2019)
blomma

Men nu var inte huvudsyftet för dagen att fotografera blommor. Vårt egentliga mål var att besöka Nääs konsthantverk galleri, där Lizz Sharr och Barbara Häggdahl ställde ut textila arbeten.

lizz sharr
Lizz Sharr
barbara haggdahl
Barbara Häggdahl

ps. Jag har förresten gjort en film, där Barbara berättar om sin syn på konstnärligt skapande. Filmen, som ligger på YouTube, gjordes i samband med att Barbara och Lennart Gybrant arbetade med en stor teckning på Göteborgs konstmuseum.
mellanslag bild

barbara

Kursjobb: Kroki

Detta med modell är något av ett specialintresse för mig. Tyckte det var extra givande när jag gick på Valand, och under en tioårsperiod höll jag i krokiteckningen för eleverna på HDK, då vi grundligt gick igenom anatomi för konstnärer.
Numera har jag på torsdagarna hållit i en krokikurs på ABF – Göteborg. Vi inleder med en komprimerad genomgång av anatomi och arbetar efter hand mer expressivt och fritt.
Även om det inte krävs några som helst förkunskaper för att delta, är en del kursdeltagare otroligt skickliga.
Här är några exempel på uttrycksfulla arbeten – först tre kolteckningar och en lavering med tusch och pensel. (3 oktober 2019)

kroki 1

kroki 2

kroki 3

kroki 4
perola 2
Olika typer av papper ger skiftande uttryck. Här har vi testat svagt gråtonat papper. Den här bilden är också ett exempel på hur vi jobbar med linjens karaktär för att beskriva hur ljuset faller; tunna, silvriga linjer på den delen av kroppen som är starkt belyst, och tunga mättade linjer i skuggpartierna.

Trollsländan

I somras fick vi påhälsning av en stor och vacker trollslända i Jonsered. Hon lät sig villigt fotograferas, och jag fokuserade på en elegant vinge.
(3 oktober 2019)
insect